Welcome

Bank of China Ningbo Branch-maatregelen om door te gaan met het optimaliseren van accountservices

  Om de hervorming van de "Ontluchtingsdienst" te implementeren, optimaliseert u de bedrijfsomgeving, bevordert het telecommunicatie-netwerkfraude en grensoverschrijdende gokautomaten en co?rdineren van kleine en micro-enterprise-bankrekeningdiensten en risicopreventie en controlewerkzaamheden, China Bank Ningbo-tak actief effectieve maatregelen Effectief verbetering van het accountbeheer. Door het implementeren van een Simple Rekening Openingsservice van het bedrijf, neemt u differenti?le klant due diligence-methoden, waarbij het elektronische kanaal van een afspraak wordt geopend, het optimaliseren van de operationele effici?ntie van het bedrijf en het verbeteren van de operationele effici?ntie van het bedrijf, redelijk en geen duidelijke reden voor de Het openen van de kleine en micro-ondernemingen die zich bezighouden met illegale criminele activiteiten, en ze moeten worden geopend en ze moeten het probleem van kleine en micro-ondernemingen oplossen en het account zal omslachtig zijn. Om de transparantie van de service te verbeteren, aanvaardt de bank het uitgebreide toezicht op klanten via openbare boekhoudkundige diensten, telefoons, enz., En het probleem van onredelijke bankadministratie, boekhoudvereisten op te lossen. Bovendien, Bank of China Ningbo Branch opgestelde management langetermijnmechanismen om de rekenicopreventie en -controle te versterken.

De bank heeft actief gereageerd op de oproep van de strijd tegen telecommunicatienetwerkfraude, versterkte de interne verantwoordelijkheid om de Bankrekening van de Bankrekening van de Vennootschap volledig Lifecycle Management te versterken, accountclassificatie Grading Management System op te zetten, de risicobewaking van de rekening te verbeteren, enz., Effectief Identificeer Controle Gokkende rekeningen, maatregelen en voorkomen van corporate bankrekeningen, en de veiligheid van de mensen vrijwaren. De relevante persoon die verantwoordelijk is voor de Chinese Bank Ningbo-tak, zei dat de Bank in de toekomst de kwaliteit van de financi?le diensten zal blijven verbeteren en de ontwikkeling van kleine en micro-ondernemingen volledig ondersteunen. (Zhu Wei) (Editor: Ye Bin, Kang Mengqi) Delen Laat meer mensen aanbeveling lezen.